Tidigare elever

Flippa Axelsson pluggar till textilingenjör på högskolan i Borås. Vid sidan om studierna driver hon ett litet företag, men hon siktar på att arbeta med textil i större skala i framtiden.

–  Det känns lättare att förändra om man har sitt egna företag där man kan sätta upp alla regler själv. Jag vill satsa på hållbarhetsfrågor, det är synd att en t-shirt ska behöva fraktas minst ett varv runt jorden innan den når kunden, säger Flippa.

Focus Business School gick hon i Borås, våren 2015.

– Det är en väldigt inspirerande kurs.

Det är kul att få en liten inblick i så många olika företag, och få höra om hur olika personer håller kvar sina kristna värderingar i sina företag. Det går att arbeta i alla branscher och lyfta sin tro och goda värderingar, säger hon.

Matti Karhunen från Uppsala har drivit eget företag i elva år. Han gick Focus Business School (FBS) tillsammans med sin fru Carola, och i dag driver de företaget Mattis Bygg tillsammans.

– FBS gav mig en annan insikt, om hur Gud ser på företagande. Det finns en biblisk plan med detta, säger Matti Karhunen.

2005 började han som enmansföretagare, sedan dess har arbetet vuxit och i dag är de elva anställda i byggföretaget.

– Vi har lärt oss mer genom FBS, att vi har ett ansvar att samarbeta med kunden, de är våra vänner och inte våra motståndare. Det är viktigt att skapa relationer med människor. Då får man möjlighet att stå för sin kristna tro, inte alltid genom ord utan genom handlingar, säger Matti.

Stephen Balagadde från Stockholm drömmer om att förändra samhället i en positiv riktning, genom eget företagande där vinsten går tillbaka till verksamheten, så kallade sociala företag.

– Det finns många olika typer av företag, men en form som inte uppmärksammas så mycket i dag, och de är ideella företag, en ekonomisk förening, kooperativ som till exempel Myrorna, berättar Stephen.

Hösten 2015 gick han Focus Business School (FBS) i Stockholm. Han är utbildad inom vård och administration, och menar att kursen gett honom ökad förståelse för företagande.

– Det behövs mer företag. Det var roligt att möta människor i FBS som vill starta företag för att tjäna Gud. Det var nytt för mig i början, att kristna kan ha och driva företag, säger han.

– Kursen lärde mig att det inte är omöjligt, om än svårt, att starta och driva företag. Jag drömmer om att se fler församlingar engagera sig i Sociala företag, jag brinner för detta, och tror att det är vägen framåt för samhället, och för Sverige i stort, tillägger han.

Viktor Bulle från Göteborg är en av tre delägare i företaget Västra Götalands Bygg och Tak AB, och arbetade redan som företagare när han gick Focus Business School (FBS).

– FBS blev en vändpunkt för mitt företag. Jag hade kört fast och viste inte vad jag skulle göra. Kursen har gett mig nya kontakter och ny inspiration, säger Viktor Bulle.

Viktor kan absolut tänka sig att rekommendera kursen till andra.

– Absolut, människor behöver kunskap och inspiration säger Viktor.

Raymon Laasbärg, var en av de första personer som gick Focus Business School (FBS) när den precis startat i Stockholm.

– Kursen betydde mycket, man blir inspirerad att starta eget och få ta del av andra företagares berättelser, säger Raymon.

Redan då hade han startat upp sitt företag lite smått. Under tiden som han gick FBS utvecklade han hemsidan till sitt företag Granitkungen. I dag har han åtta anställda, varav fem på heltid.

– Jag kan absolut rekommendera andra att gå FBS. Många har idéer och kursen ger kontakter, praktiska tips och inspiration att förverkliga dem. Det är ofta tufft i början av ett företag och den hjälpen behövs, säger Raymond.

Deborah Rosman, 30, är utbildad informationsdesigner och driver i dag så mycket som tre olika företag. Hon driver ett inredningsföretag och två kaféer. Ett av dem är ett säsongskafé i skärgården utan för Nyköping, som under första säsongen omsatte två miljoner kronor, på 41 dagar.
När hon började Focus Business School (FBS) drev hon redan ett företag, och hade redan en hel del erfarenhet om vad det innebär att driva eget.

– För mig har det viktigaste varit att koppla ihop det jag gör i arbetslivet med min kristna tro. Min kallelse handlar inte om att vara pastor, utan jag gör det jag är duktig på. Jag blir en länk mellan kyrkan och mitt område. Att sätta det jag gör i ett bibliskt perspektiv har varit viktigast för mig, säger Deborah Rosman.

Hon tvekar inte en sekund när det gäller att rekommendera kursen för andra.

– Det var många i min klass som inte hade ett företag sedan tidigare, och de som aktivt vill starta ett företag får den hjälpen. Men jag kan ännu mer rekommendera FBS till den som redan har ett företag och är kristen. Dels för att man får träffa andra kristna företagare, men också för att få en djupare förståelse för syftet med det man gör. Att Gud har satt oss i den vardag vi befinner oss i av en anledning, säger hon.